• Αρχική
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός

Δήλωση ακατάσχετου λογαριασμού

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία μικρή στήλη σχετική με φορολογιστικά θέματα Και ευελπιστούμε να φανούμε χρήσιμοι για κάθε ενδιαφερόμενο, επαγγελματία και μη, αποφεύγοντας την στείρα παράθεση αποφάσεων, νόμων κ.λ.π όπου αυτό καθίσταται δυνατόν, με απλά και όχι απλοϊκά λόγια.

akatasxetos logariasmos

Το πρώτο μας θέμα, αφορά την δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για φυσικά πρόσωπα.

Όλοι μας, ή οι περισσότεροι απο εμάς, μέσα σ αυτή την χρηματοοικονομική δίνη αντιμετωπίζουμε προβλήματα ληξιπροθέσμων οφειλών. Για το λόγο αυτό, η δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για φυσικά πρόσωπα είναι απαραίτητη.

Απο 19/08/2015 το ακατάσχετο ποσόν ανέρχεται σε 1250,00 ευρώ μηνιαίως, όσον αφορά τις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα και στα 1000,00 ευρώ το ακατάσχετο ποσόν μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.

Τα θέματα αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά.Αυτό ίσως που είναι λιγότερο γνωστό, είναι τι γίνεται στην περίπτωση που εκ παραδρομής ένα φυσικό πρόσωπο ορίσει εν αγνοία του ως ακατάσχετο λογαριασμό έναν ήδη κατασχεμένο.
Η πρώτη λοιπόν κίνηση, η οποία πρέπει να γίνεται, είναι η επαφή με την τράπεζα όπου υπάρχει ο λογαριασμός , να βλέπει η ίδια η τράπεζα το προφίλ του φυσικού προσώπου (φορολογουμένου), εάν διαθέτει τα πλήρη στοιχεία του, καθώς και την κατάσταση των τραπεζικών του λογαριασμών(ακατάσχετος η κατασχεμένος) και μετά ο ενδιαφερόμενος να προβαίνει στην αίτηση ακατάσχετου λογαριασμού μέσω taxis.

Άλλωστε τα στοιχεία για καταθετικούς λογαριασμούς τα αντλεί η εφορία μέσω τραπέζης,της οποίας ως γνωστόν τράπεζα αποτελεί «εκτελεστικό» όργανο.

Η εφορία, καθώς και η τράπεζα, ενδεχομένως να μην ειδοποιήσουν τον ενδιαφερόμενο για την κατάσχεση ηλεκτρονικώς η εντύπως. Επόμενη κίνηση του φορολογουμένου, είναι να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του σε 12 η 24 δόσεις μέσω του συστήματος taxis.

Οπως προαναφέραμε, η πρώτη μας κίνηση πριν τη δήλωση του ακατάσχετου, είναι να απευθύνουμε ερώτημα στην τράπεζα για το αν ο λογαριασμός είναι ήδη κατασχεμένος. Εάν λοιπόν παραλείψουμε το βήμα αυτό και ορίσουμε ως ακατάσχετο έναν ήδη κατασχεμένο λογαριασμό,προβαίνουμε στον ορισμό νέου ακατάσχετου λογαριασμού στο taxis. Το σύστημα συνήθως την επόμενη μέρα απο τη μέρα δημιουργίας του νέου ακατάσχετου, διαγράφει τον προηγούμενο και εγκρίνει το νέο. Η πιστοποίηση για την επιτυχή έκβαση του αιτήματός μας γίνεται με την εκτύπωση του ιστορικού, ενώ τη μεθεπόμενη ημέρα από την υποβολή της αιτήσεως η τράπεζα επιβεβαιώνει την επιτυχή ενέργεια.

Προσοχή λοιπόν!


Αρθρο του ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ
Λογιστή - Φοροτεχνικού Α'  Τάξης
Πιστοποιημένου Ασφαλιστικού Συμβούλου