• Αρχική
  • Ανοιχτό παράθυρο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Ανοιχτό παράθυρο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Παράθυρο ανοιχτό για ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άφησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει «διάθεση να πάμε με διαδοχικές παρατάσεις έως τον Σεπτέμβριο».

forologikes dhlvseis

Άλλωστε ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα είναι μεν ικανοποιητικός, όμως εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει φτάσει στο επίπεδο εκείνο που θα επιθυμούσαν τα στελέχη του υπουργείου και γι’ αυτό άλλωστε απευθύνονται πλέον καθημερινές εκκλήσεις προς τους φορολογούμενους να ανταποκριθούν εγκαίρως στην υποχρέωσή τους.

Από την άλλη πλευρά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην υποβολή των δηλώσεων από τα νομικά πρόσωπα μπορεί να αντιμετωπίζονται, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, όμως σίγουρα δημιουργούν πρόσθετη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία.

Αξίζει άλλωστε να σημειωθεί ότι με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, επί συνόλου περίπου 6 εκατ. δηλώσεων είχαν υποβληθεί 3.081.236, ή το 51%, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 ημέρες θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 3 εκατ. δηλώσεις ή περίπου 200.000 δηλώσεις κάθε ημέρα.

Επισημαίνεται ότι από το σύνολο των ανωτέρω δηλώσεων το «κέρδος» του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 902 εκατ. ευρώ, καθώς:
1.001.499 εκκαθαριστικά σημειώματα (32,50%) είναι χρεωστικά, με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ, ή μέσο φόρο 1.046 ευρώ.
553.778 σημειώματα (17,97%) είναι πιστωτικά, με τη συνολική επιστροφή φόρου να ανέρχεται σε 146,1 εκατ. ευρώ.
1.525.959 σημειώματα (49,52%) είναι μηδενικά.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η πληρωμή του φόρου από όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα μπορεί να γίνει σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"